*_*

miércoles, 5 de junio de 2013

La formació d´eclipses
Almenys quatre vegades a l'any es produeix un eclipsi visible des d'algun lloc de la Terra, bé en interposar-se la Lluna entre el Sol i nosaltres, o bé en situar-se el nostre planeta entre el Sol i la Lluna. Una de les majors coincidències de la naturalesa consisteix que el Sol té 400 vegades la grandària de la Lluna, però es troba 400 vegades més lluny. En conseqüència, tots dos objectes mostren la mateixa grandària aparent en el cel i això permet que la Lluna cobreixi justament el disc del Sol durant els eclipsis totals.
Tots els mesos, quan pansa per la fase nova, la Lluna creua entre la Terra i el Sol. La inclinació de l'òrbita lunar fa que gairebé sempre passada una mica per damunt o per sota del disc solar, de manera que el nostre satèl·lit no arriba a eclipsar el Sol. Però hi ha almenys dues temporades cada any en les quals l'òrbita inclinada de la Lluna creua la posició en la qual es troba el Sol alhora que el nostre satèl·lit aconsegueix la fase nova. Els tres cossos queden alineats, amb la Lluna al mig, i es produeix un eclipsi de Sol.
L'eclipsi pot ser parcial si la Lluna cobreix solament una porció del Sol. Una altra possibilitat consisteix que es produeixi un eclipsi anul·lar: si la Lluna es troba en el punt més distant de la seva òrbita el·líptica, el seu disc no aconseguirà la grandària necessària per cobrir tot el Sol, que sobresortirà com un anell de llum al voltant del disc lunar.
Els eclipsis més espectaculars ocorren quan la Lluna arriba a cobrir per complet el disc brillant del Sol.  L'ombra lunar, que normalment no mesura més de 240 km, es projecta sobre la Terra i escombra el planeta al llarg d'un camí que mesura varis milers de quilòmetres. Les persones que es troben dins d'aquesta trajectòria presencien
un eclipsi total, un succés colpidor però que dura tan sols uns minuts.
De mitjana, els eclipsis solars totals es produeixen una vegada cada 19 mesos.

Eclipse de lluna
El Sol, la Terra i la Lluna s'alineen en aquest ordre, amb la Terra al mig, almenys dues vegades cada any. En aquesta configuració, la Lluna travessa l'ombra del nostre planeta i es produeix un eclipsi lunar.
Es parla d'eclipsi penumbral quan la Lluna arriba a travessar tan sols les regions més externes de l'ombra terrestre, de manera que amb prou feines s'enfosqueix, i ho fa tan poc que costa percebre que està succeint un eclipsi. Si la Lluna es limita a fregar la regió central fosca de l'ombra terrestre, la umbra, llavors sofreix un eclipsi parcial i a la brillant Lluna plena sembla faltar-li una mossegada.
Cada 17 mesos, de mitjana, la Lluna plena es capbussa per complet en la *umbra del nostre planeta. L'única llum solar que aconsegueix la Lluna durant la fase de totalitat és una resplendor vermellosa que es filtra a través de l'atmosfera terrestre. Durant unes dues hores, la Lluna plena eclipsada es torna d'un vermell intens. Els eclipsis lunars són visibles des de tot l'hemisferi terrestre que mira cap a la Lluna, la qual cosa permet a la meitat del planeta assistir a l'espectacle.



                      

                           
                                     

viernes, 17 de mayo de 2013

                           Com es formen les cascades

                 

El concepte de cascada fa referència a les caigudes d'aigua que es produeixen a una determinada altura com a conseqüència d'un notori desnivell en la llera. Quan les cascades posseeixen grans dimensions les hi defineix com cataratas. El cabal d'una cascada varia segons l'època de l'any, mentre que l'altura, les formes, l'amplària del jaç i els tipus de parets pels quals cau l'aigua poden dependre de múltiples factors geològics. Quan l'aigua cau des del punt més alt d'una cascada, la seva velocitat no és cridanera a causa que l'aire genera resistència. Aquest mateix motiu fa que se segmenti en diferents dolls o salts. cal ressaltar que les cascades poden retrocedir i desplaçar-se en direcció a la font del riu quan les roques toves que s'acumulen a la seva base s'enfonsen.

                          Els guèisers
             

                      152967944.jpg


                      

Els guèisers es donen en zones de hidrogeología favorable, no apareixen en qualsevol lloc. Hi ha al voltant d'uns 1000 en tot el planeta, per la qual cosa són un fenomen bastant rar i curiós. La meitat dels guèisers del món estan al parc Yellowstone, Estats Units. El Strokkur és un guèiser que està en contínua erupció, llançant dolls d'aigua calenta cada 14 minuts. Este erupciona amb un procés senzill. Hem de tenir en compte les roques volcàniques que escalfen contínuament l'aigua. L'aigua superficial es va refredant mentre que l'aigua més profunda s'està escalfant. Quan l'aigua del fons comença a bullir les bombolles de vapor surten cap a la superfície, topant-se amb l'aigua freda que actua com la tapa d'una olla de pressió. Estan lluitant l'aigua calenta per sortir a l'exterior i l'aigua freda que conté aquesta força.



                                  


         Coses interesants sobre els volcans 

                    

Sabies que...
  1. El volcà més gran del món és el Mauna Lloa situat a les illes Hawaii amb una elevació de més de 4,100 metres sobre el nivell del mar.
  2. Amb una antiguitat de més de 300 mil anys, l'Etna és considerat el volcà més antic.
  3. El Nevado ojos del salado, en Argentina i Xile és el volcà amb major altura al món amb 6,890 metres.
  4. Els volcans també es poden trobar en altres planetes i satèl·lits.
  5. Hi ha més de 1300 volcans al món. La major part es concentren a Indonèsia.
  6. Les tres quartes parts de la superfície del nostre planeta es van formar per processos volcànics.
  7. El so que generen les explosions freàtiques dels volcans pot escoltar-se inclús a milers de quilòmetres.
  8. Les temperatures que aconsegueix la lava en fer erupció són de més de 1100 graus C.
  9. Hi ha 500 volcans actius al Planeta. Al voltant de 200 estan dormits.
  10. Les cendres que llancen els volcans alteren la atmosfera,i hi ha canvis climatològics,significatius,temperatures molt baixes,entre ells.                                                                 
                                  

                                     Ací podem veure una erupció volcànica.







miércoles, 15 de mayo de 2013

       Peninsula volcanica de Kamchatka 

                      

És una península volcànica de 1250 km de longitud situada a Sibèria, a l'est de Rússia i que s'interna en l'oceà Pacífic. Amb una superfície de 472.300 km²,de 1250 km de llarg i fins a 440 d'ample , la península del Kamchatka està recorreguda per dos cadenes de muntanyes volcàniques que la fan molt sensible als terratrémols.         
                            
                     
                                              Cova volca mutnovsky

 El seu interior esta format per gel glacial y per una font termal que brota del volcà de les regions Mutnovsky Les parets i el sostre del món gelat es componen de capes de neu compactada, amb el riu Gorgotea.
Onades blaves brillants en California , un gran fenomen impressionant


                 


Este misteriós fenomen és causat per una floració d'algues bioluminiscent coneguda com a marea roja. No obstant això, es considera com una reacció química causada pel moviment de les alguesque  la convertix en blau neó. Un fotógraf va ser capaç de capturar este fenomen poc freqüent en una nit de to negre en la Bonica Mar de la badia de Califòrnia. La brillantor no es considera perillós, però s'ha sabut que pot causar problemes als nadadors i surfistes que respiren l'aire prop de la superfície de l'aigua.

                  

viernes, 3 de mayo de 2013

                                   Els remolins oceànics

                         

Els remolins oceànics es produeixen quan giren sobre si mateix grans quantitats d'aigua a causa dels desplazaments dels remolins oceànics es produeixen quan giren sobre si mateix grans quantitats d'aigua a causa de desplaçaments i embranzides de les marees. I existeixen diversos tipus de remolins. En el mar obert, els remolins són gegants i no tenen succió.Aquests remolins són tan grans que solament poden veure's des de l'espai i poden arribar a tenir un diàmetre de fins a 400 km. Aquests remolins gegants poden deure's a diversos motius: diferenecia de salinitat, diferent temperatura de columnes d'aigua o fortes vientos.en canvi, hi ha altres remolins en els quals es desplaça o enfonsa el fons a causa de potents corrents, tsunamis o terratrèmols i aquests... poden ser molt violents i són capaços d'enfonsar vaixells en les seves ràpides cavitats giratòries. Aquí un exemple:



                                                      Els tres sols:


                               

En l'antiguitat s´atribuïen poders i supersticions apocalíptics i demoníacs a un simple efecte òptic que ens fa pensar veure tres sols en el cel, quan realment i com tots sabem, només hi ha un. Aquest efecte és un procés bastant típic de l'atmosfera que es produeix quan la humitat de 
les capes inferiors de l'atmosfera es congela en forma d'una multitud de xicotets cristalls de gel. Aquests "fantasmes" solen aparèixer quan la llum solar es reflecteix en un nombre infinit de cristalls de gel als núvols.      
                                                                                                
                              

sábado, 27 de abril de 2013

                          L´ aurora boreal produeix so?

                        
                       
                        Enlace permanente de imagen incrustada


Científics finlandesos van captar sons  produïts per les aurores boreals.
Un equip d'investigadors de la universitat finlandesa de Aalto va instal·lar diversos micròfons en tres punts sobre la superfície terrestre. Els científics van aconseguir detectar una font de sons estranys que provenien des del cel.

La investigació assenyala que el so associat a l'aurora boreal pot estar vinculat a les mateixes partícules carregades que arriben a l'atmosfera terrestre des del Sol, provocant una luminescència particular”, assenyala el cap de les recerques, Unto Laine.
Anteriorment es creia que un humà no era capaç de sentir els sons generats per l'aurora boreal, ja que aquest fenomen es produeix a una gran altura i el so és d'una freqüència molt alta.
“Sembla que aquestes partícules o la pertorbació geomagnètica que provoquen creen un so a una distància molt més propera a la superfície del que es creia abans”.                                                                                 

                       
                             

viernes, 26 de abril de 2013

Meravelles del món.

Perquè els glaciars són blaus?


Una de les grans curiositats de visitants fascinats per la bellesa dels glaciars de l'Antàrtica té a veure amb el color blau d'estos gegants dels mars gelats. Els geòlegs i científics a bord de les expedicions que reben als turistes tenen una explicació a flor de llavis: els glaciars són de color blau a causa de cucs microscòpics en la superfície del gel.  Ells expliquen als sorpresos turistes que els cucs de gel tenen una incandescència natural de color blau, i uns grans ulls blaus que emfatitzen més encara l'efecte. La majoria dels turistes de l'expedició es sorprenen a l'escoltar la història del geòleg, l'alemany Wolfgang Blümel."

VIDEO.



                                                     

miércoles, 24 de abril de 2013


 Una de les grans fúries de la natura , les tempestes.



Enlace permanente de imagen incrustada


Cada hora unes 760 tempestats elèctriques es deslliguen sobre la Terra, principalment en les regions tropicals. El Congo és la zona de major activitat tempestuosa del món. Un nou sistema de monitoreo global permet detectar el nombre de tempestats en el món. Són menys de les que es pensava.


                                      

                                   Asi es pot veure grans imatgens sobre una tempesta.
Un llac subterrani



Curiositats sobre l´aigüa

1-Cada dia, el Sol evapora més d'un bilió de tones d'aigua, que permaneixen en l'atmosfera fins que torna a la superfície en forma de precipitacions.

2-El cos humà conté com a mitjana uns 37 litres d'aigua, la qual cosa equival al 66% de la massa corporal d'un adult.

3-El cervell humà és un 75% aigua.


4-Per a viure saludablement, una persona ha de consumir uns dos litres d'aigua per dia, consumint al llarg de la seua vida més de 75 mil litres d'aigua. No tota l'aigua que es consumix diàriament es beu; quasi tots els aliments aporten un percentatge d'aigua a l'organisme.

5-Només el 0.007% de l'aigua existent en la Terra és potable, i eixa quantitat es reduïx any rere any degut a la contaminació.